Varför? Därför.

Ofta får vi (eller kanske fick) frågan om våra barns ’konstiga’ namn. Jag är inte helt insatt i valen av Axels och Normas namn, tror mig veta att maken gillade Guns ’n Roses i sin ungdom, (Axel var inte lika vanligt 1999 som det är nu), och valet av Norma tror jag påverkades av att mamma Jenny till del vuxit upp i Sydamerika, där Norma är ett lite vanligare namn än här.

När Lorentz föddes 2008 kunde vi inte riktigt komma överens, fadern och jag, om vad pöjken skulle heta. Så småningom enades vi om Lorentz. Min pappa hette det i andra namn, och min farfar, född 1895, hette det.
Image
 Lorentz Renck, 1895-1963. Beklagar den usla bildkvalitén, men bilden är inramad, och jag är en amatör.

Image
Hans son, Hans Renck, 1937–2011. Min älskade farsa, denna gång plåtad av ett proffs, min äldste bror. Bilden tagen hans sista sommar, på hans favoritplats – havet utanför Torekorv.

Lorentz blir väl ’Lawrence’ på anglosaxiska.
Nils Lorentz Jesper är hans fulla namn; Nils efter både min och makens morfäder (Axel och Jesper heter också Nils i andra namn, så det kändes logiskt att han skulle få heta det, och Jesper efter sin farsa). Lorden har hans gudfar, min bror Martin, döpt honom till, och det passar väldigt bra med hans personlighet… ’Lolle’ döpte han sig själv till runt ett års ålder, och smeknamnen är många; ’Loppan’, ’Loppolainen’, ’Loppis’, ’Loppolino’ och under hans dinosauriefas, döpte han om sig till ’Spinosaurus’, ’Megalodon’ och ’Lorentz Rex’, till exempel.

Malcolm, Bo Malcolm Lee (Bo efter min äldste bror, och Lee efter en av pappans favoritgraffittikonstnärer), har varit ett favoritnamn för min personliga del sedan jag var liten. Har alltid tyckt att det är ett väldigt stiligt namn, och dessutom hette min gammelmorfar det. Träffade aldrig honom själv, men min mamma Marina har berättat mycket om honom, och han verkade vara en fin man.
Image
Ännu en amatörbild av en inramad gammelmorfar, Malcolm Hamilton. 

Malcolm, ’Malkis’ (som Norma började kalla honom när han var en liten körv), ’Mackis’, ’Machiavelli’, ’MacDaddy’, ’DaddyMac’, ’Malkovich’, ’Mackan’, ’Macintosh’, ’Malle’… Den grabben har många nick names.

Efter två söner hade fantasin på pojknamn sinat lite. Axel heter Nils Axel Morris, och därför körde vi på tre namn per son, vilket inte underlättade direkt när vi sedan skulle nedkomma med två pojkar till. Innan vi visste att de tu i min mage var av manligt kön, funderade jag på Lill och Gull, Rita och Rut, och jag vet inte allt. Tjejnamn kändes lättare för oss bägge, men lång näsa på oss när fostervattensprovsresultatet kom.
En kväll hade Lorentz och Malcolm barnvakt när maken och jag skulle bort. Granndottern Wilma kom över med sin pojkvän, som presenterade sig och skakade hand och sa ’Hej, Rufus, heter jag.’ Vi satte oss i bilen, och Jesper sa ’Rufus Renck’, det är ett bra namn. Jag höll med. Jag gillade alliterationstänket, lite Rolls Royce-pampigt. One down, one to go.

Vi hade kollat på HBO-serien, ’Weeds’, och karaktären ’Silas’, husets äldste son, tyckte jag var lik en äldre version av vår äldste, Axel. Till slut enades vi om dessa två namn, Silas och Rufus.
Image
Silas Botwin

Hans (efter morfar) Rufus Henry, och Jan (efter farfar) Silas Sebastian, heter de. Och eftersom jag vägrat släppa taget om mitt efternamn, så heter jag och ’mina’ söner det, men pappan skulle ju också representeras, så Magnusson heter vi alla fem i andranamn.

Så om de en vacker dag vill ha gubbnamn, så funkar ju Nisse, Bosse, Hasse och Janne, lite mer högtravande, Lorentz, Malcolm, Henry och Sebastian, eller så kör de på med Loppan, Mackan, Ruffe och Cee-Lo. Vad tvillingarna kommer att kallas är lite oklart. Rufus ropar ’Ilaa’, och Silas ’Jushu’, så, tja – kanske det?

Om allabarnen

Bonusmorsa, pojkmamma, kokerksa, tvätteriföreståndare och inköpsansvarig för 6 barn, man och två katter. Denna blogg kanske kan fungera som en tröst för dig som tror att du har det jobbigt med ett barn. Eller två. Eller tre.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s